Program Przemian (o którym mówi się potocznie dieta zupowa) mojego autorstwa jest zdrowym i skutecznym sposobem na redukcję kilogramów. Pożywne, różnorodne, zaskakujące smakiem zupy to podstawa proponowanego przeze mnie odżywiania. Dlaczego? Przeczytajcie inny wpis blogowy, w którym tłumaczę najważniejsze powody. Niektóre szybkie zupy można ugotować już w 20 minut. Są więc idealne dla tych osób, które nie mają czasu na szykowanie skomplikowanych dań.
Prosto i smacznie
Dieta odchudzająca zazwyczaj kojarzy się z koniecznością pracochłonnego komponowania wymyślnych posiłków. Jadłospisy zawierają dużo składników, które niekoniecznie posiadamy w swojej kuchni. Pierwsze zakupy są więc kosztowne i mamy wrażenie, że dieta jest za bardzo skomplikowana. Zupy na odchudzanie według mojej metody oparte są na dobrze nam znanych, „swojskich” produktach i smakach. Przeróżne warzywa (np. brukselka, buraki, ziemniaki, szpinak, dynia, marchewka), mięsa i ryby (dorsz, kurczak, polędwiczka wieprzowa i inne), owoce. Wiele przepisów na zupy to metamorfozy tradycyjnych dań – żurku, barszczu czerwonego, kapuśniaku, pomidorowej, krupniku. W swoim Programie stawiam na dobrej jakości składniki i dużą różnorodność lubianych potraw. To zdecydowanie ułatwia szczególnie pierwsze tygodnie diety zupowej, kiedy wprowadzamy do swojej rutyny nowe nawyki (nie tylko żywieniowe). W jadłospisach zadbałam jednak również o osoby, które nie boją się kulinarnych eksperymentów i nieoczywistych połączeń składników.
Szybkie zupy – gdy liczy się czas
Wiele diet redukcyjnych opartych jest na przygotowywaniu nawet 5 posiłków dziennie. Doskonale wiem, jak trudno jest codziennie przeznaczać na to czas. Liczne obowiązki sprawiają, że doba wydaje się za krótka… Dlatego zupy odchudzające były dla mnie wielkim odkryciem. Można ugotować taki posiłek na wiele porcji w jednym garnku i bez większych umiejętności kulinarnych. Etap drugi Programu Przemian (aktywna redukcja wagi) zakłada spożywanie 5-6 porcji dziennie, co najmniej 3 różnorodnych zup. Moje przepisy na zupy są podzielone na te śniadaniowe, obiadowe, kolacyjne. Dodatkowo, w książce „Zupy w mig” skupiam się na takich, które można ugotować już w 20-30 minut. W codziennym jadłospisie królują zupy na odchudzanie gotowane w tradycyjny sposób, zupy „kameleony” (z pierwszej zupy można przygotować dwie kolejne), zupy „podwójne” (ta sama baza, inne przyprawy i dodatki tworzące odmienne smaki).
Zupa w mig – cenne wskazówki
Szybkie zupy są niesamowitym ułatwieniem dla osób zabieganych lub nielubiących spędzać czasu w kuchni. Krótki czas gotowania nie oznacza jednak posiłków monotonnych. Przepisy na zupy w Programie Przemian są bardzo urozmaicone i inspirowane kuchniami całego świata (m.in. indyjską, tajską, meksykańską). Jak zatem zaoszczędzić na przygotowaniu posiłków cenne minuty? W książce „Zupy w mig” zdradzam czytelnikom proste, kuchenne sztuczki i sprawdzone zasady, którymi kieruję się na co dzień.
Oto kilka z nich:
- Aby szybciej zdjąć skórkę z pomidorów, wrzuć je do gorącej wody na 2-3 minuty, po czym przelej zimną wodą.
- Jajka łatwiej się obiorą i nie wyciekną w razie pęknięcia, gdy do wody dodasz sól oraz ocet. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą.
- Jeśli gotujesz ziemniaki osobno, nie obieraj ich, lecz natnij skórkę dookoła ziemniaka. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą – skórka łatwo wtedy schodzi.
- Mięso ugotuje się szybciej, gdy pokroisz je na mniejsze kawałki. Większość mięs twardnieje, gdy jest gotowane z solą, więc dodaj ją już pod koniec gotowania.
Dieta zupowa – szybkie przepisy
Zupy z kategorii „podwójne” oparte są na wspólnych składnikach bazowych, które rozdzielamy na dwa garnki. Różne smaki powstają po dodaniu innych przypraw i dodatków. Takie szybkie zupy gotujemy jednocześnie, co oczywiście pozwala nam oszczędzić czas.

Przepisy na zupy odchudzające: Serce z Lubczykiem i Rozmarzony Rozmaryn (z książki „Zupy w mig”):
Wspólne składniki bazowe:
- seler naciowy
- nieduży brokuł
- puszka zielonego groszku
- 20 dag serc drobiowych
Serce z lubczykiem (składniki na 2 litry)
- pierwsza połowa wspólnych składników bazowych
- 2 l wody
- ćwierć kalafiora
- 3 marchewki
- pietruszka
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- kostka rosołowa domowej roboty
- śmietana (12% lub 18%)
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól himalajska
- pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania zupy odchudzającej: 1. W wodzie ugotować serca z pieprzem ziarnistym, zielem angielskim, solą i z dodatkiem kostki rosołowej własnej produkcji. 2. Dodać pokrojone w dużą kostkę pietruszkę i marchewki. 3. Gotować 20 min. 4. Dodać resztę składników i gotować kolejne 10 min. 5. No talerzu można przybrać kleksem śmietany.
Szybka zupa – Rozmarzony rozmaryn (składniki na 2 litry)
- druga połowa wspólnych składników bazowych
- 2l wody
- 10 dag suszonych grzybów
- 10 dag kaszy manny
- 5 ziaren jałowca
- szczypta suszonego rozmarynu
- opakowanie rukoli
- 4 gałązki szczypiorku
- sól himalajska
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania: 1. Do wody wrzucić namoczone w 0,5 1 wody pokrojone w paski suszone grzyby. 2. Dorzucić serca, pokrojony seler naciowy i brokuła oraz jałowiec i rozmaryn. 3. Gotować 20 min. 4. Na koniec dorzucić groszek i kaszę. Gotować jeszcze 3 min. 5. Dodać przyprawy, zmiksowane z wodą rukolę i natkę pietruszki. Zagotować 6. Podawać posypaną szczypiorkiem.
Książkę „Zupy w mig” z 78 przepisami możesz kupić w sklepie Programu Przemian – tutaj: https://sklep.monikahonory.pl/zupy-w-mig.