funkcjonowania organizmu. Dzięki nim możliwy jest przebieg wielu procesów m.in. krzepnięcia krwi czy regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Kształtowanie diety w taki sposób, aby zaspokajała zapotrzebowanie na witaminy to recepta na zdrowie oraz dobre samopoczucie. Gdzie znajdują się witaminy? W jakich produktach jest ich najwięcej?
Jaka dieta jest bogata w witaminy? Zapoznaj się z artykułem i zdobądź najważniejsze informacje o witaminach.
Podział witamin
Organizm ludzki nie potrafi syntetyzować witamin, z wyjątkiem witaminy D, która powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych oraz witaminy K, która częściowo wytwarzana jest przez mikrobiom żyjący w jelicie grubym. Muszą być więc one dostarczone z zewnątrz, najlepiej wraz z pożywieniem. Witaminy dzielimy na:
- rozpuszczalne w wodzie – witaminy z grupy B i witamina C;
- rozpuszczalne w tłuszczach – to witamina A, D, E i K.
Właściwości witamin i ich źródła
Witaminy pełnią wiele różnych funkcji w organizmie m.in. wpływają na rozwój kości, wzrost, odporność, przepływ krwi czy koncentrację. Każda witamina odpowiada za inne właściwości, dlatego warto zapoznać się z ich charakterystyką i źródłami występowania.
- Witamina A – korzystnie wpływa na proces widzenia, rozwój i wzrost kości, funkcjonowanie tkanki nabłonkowej skóry, a także proces starzenia (nazywana jest witaminą młodości). Źródła witaminy A to mleko, tłuste ryby morskie, masło, jaja.
- Witaminy z grupy B – pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie m.in. wspierają działanie układu nerwowego, wpływają na metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Źródła witamin z grupy B to pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty mleczne, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże.
- Witamina C – należy do najważniejszych przeciwutleniaczy, uczestniczy w produkcji kolagenu i białek oraz odgrywa znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Źródła witaminy C to czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka, brukselka i brokuły.
- Witamina D – reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także jest niezbędna do produkcji hormonów steroidowych. Źródłem witaminy D są tłuste ryby, jaja, produkty mleczne.
- Witamina E – chroni organizm przed wolnymi rodnikami, hamuje rozpad krwinek czerwonych oraz korzystnie wpływa na płodność. Źródła witaminy E to warzywa kapustne, oleje roślinne, kiełki zbóż i jaja.
- Witamina K – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i wykazuje działanie antybakteryjne. Źródła witaminy K to kalafior, kapusta i soja.
Dieta bogata w witaminy
Do diet bogatych w witaminy i minerały zalicza się te, które oparte są na dużych ilościach warzyw i owoców. Ważna jest również odpowiednia obróbka kulinarna, która chroni produkty przed utratą substancji odżywczych i korzystnie wpływa na ich przyswajalność w jelitach. Pod tym względem najlepszą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie, które zwiększa ilość witamin i minerałów z produktów spożywczych oraz korzystnie wpływa na ich wchłanialność. Przykładem diety bogatej w witaminy jest dieta zupowa, która dostarcza produktów ze wszystkich grup spożywczych, jest różnorodna i zawiera odpowiednią ilość substancji odżywczych. Zupa to również przykład dobrze zbilansowanego posiłku dostarczającego białka, tłuszczów i węglowodanów. Co więcej, stymuluje układ trawienny, nawadnia i oczyszcza organizm z toksyn.
Dieta zupowa – przepisy
W internecie znajdziesz wiele przepisów na zupy, z którymi możesz rozpocząć zmianę sposobu odżywiania. Jednak dieta zupowa to nie tylko jedzenie 5 zup dziennie, ale również odpowiednia ich kompozycja, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli nie posiadasz odpowiedniej wiedzy o diecie zupowej, to skorzystaj z Programu Przemian, który w prosty sposób tłumaczy zasady diety, a także holistycznie podchodzi do całego procesu odchudzania, dbając zarówno o ciało jak i umysł. Co więcej, możesz skorzystać z książek opisujących krok po kroku na czym polega Program Przemian, jak się do niego przygotować i jak krok po kroku przejść przez cały proces zmian. Dodatkowo w książkach zawarte są przepisy na zupy odchudzające, lekkostrawne, a nawet na zupy dla cukrzyków czy osób z innymi dolegliwościami. A jeśli chcesz od razu wdrożyć dietę zupową i mieć pewność, że wszystkie posiłki są prawidłowo zbilansowane to skorzystaj z cateringu Niezła Zupa, który został stworzony na podstawie Programu Przemian i zamów świeże zupy dostarczane wprost pod Twoje drzwi.