Rozgrzewający, sycący, smaczny posiłek, który można przygotować prawie ze wszystkiego. Zupy, bo o nich mowa, stanowią żywieniowy fundament Programu Przemian. Nie są to jednak tylko „zupy odchudzające”. Dobre zupy na obiad i każdy inny posiłek dnia to pełnowartościowe dania, dostarczające organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dlaczego mój autorski program bazuje na zupach? Na jakie składniki należy zwracać szczególną uwagę? Dowiecie się tego w dalszej części artykułu, a na końcu – znajdziecie dwa przepisy na zupy!
Sprawdzony (i zdrowy) wybór
Stosując się do wskazówek z Programu Przemian, schudniesz zdrowo i w spokojnym tempie. Dieta zupowa oparta jest na różnorodnych składnikach odżywczych. Odpowiednio przygotowane, w naturalny sposób wspomagają metabolizm. Są niezwykle sycące, a więc ograniczają pokusę podjadania. Dodatkowo ciepłe potrawy są korzystne dla pracy żołądka (dla zup najlepsza temperatura to 75 stopni C). Przepisy na zupy odchudzające zawierają takie składniki, jak: mięso, warzywa, zdrowe węglowodany, zioła i zwykle są mniej kaloryczne, niż posiłki stałe. Co równie ważne, można je przygotować w stosunkowo krótkim czasie i w prosty sposób. Nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a więc sprawdzą się dla każdego.
Przepisy na zupy
Odchudzając się z Programem Przemian, przechodzisz przez cały proces etapami. Jest ich 4: przygotowanie, aktywna redukcja wagi, stabilizacja, utrzymanie efektów. Przygotowanie zup na odchudzanie nie jest bardzo pracochłonne ani kosztowne. Zupy (przepisy) oparte są na zachowaniu proporcji 50/50 (połowa stałych składników, połowa płynu). Nie jemy przecieranych kremów i staramy się nie rozgotowywać składników – kluczowe dla procesu trawienia jest gryzienie. Bardzo ważną zasadą jest także unikanie obróbki termicznej składników przed dodaniem do zupy (nie smażymy ich, nie dusimy). Zdrowe zupy są różnorodne i dostarczają organizmowi odpowiednich wartości odżywczych. Jednak nie wszystkie produkty są dozwolone.
Zupy na odchudzanie – składniki
Ma być pysznie, kolorowo, świeżo, sycąco. Korzystamy z nieprzetworzonych produktów (mięs, ryb i owoców morza, warzyw, tofu, ryżu, kaszy, makaronów). Jedynym odstępstwem są dwa rodzaje kiełbas: biała surowa oraz hiszpańska chorizo.
Przepisy na zupy odchudzające w Programie Przemian NIE zawierają jednak:
- wędzonych produktów (oprócz przyprawy – wędzonej papryki),
- żółtych i topionych serów,
- sztucznych dodatków np. kostek rosołowych, przypraw w płynie,
- zagęszczania mąką, zasmażką.
Zdrowe zupy rekomendowane przeze mnie bazują na różnorodności wykorzystywanych produktów. Znajdziesz w nich na przykład: gruszki, jabłka, karkówkę wieprzową, piersi z kurczaka, żeberka wieprzowe, mleko krowie lub roślinne, jaja, buraki, ziemniaki, cukinię i oczywiście zioła. Lista składników na dobre zupy na obiad zawiera najwięcej „treściwych” produktów, ponieważ większa kaloryczność jest przeznaczona na pierwszą połowę dnia.
Podstawowe zasady w Programie Przemian
Dieta zupowa proponowana w mojej autorskiej metodzie jest zdrowa i przede wszystkim – skuteczna. Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad, o których już częściowo wspomniałam powyżej. Dzień rozpoczynamy szklanką ciepłej wody, a kończymy – szklanką ciepłej wody z dodatkiem miodu. Zupy odchudzające śniadaniowe jemy w ciągu godziny od przebudzenia, a kolacyjne 4-5 godzin przed snem. W pierwszej połowie dnia jemy porcję owoców (na przykład jedno kiwi i garść malin). Przepisy na zupy powinny być bogate w smaki, aromaty i kolory – nie boimy się eksperymentów! Nie dopuszczamy również do uczucia głodu. W ciągu dnia można zjeść nawet 6 porcji zupy.
Przepisy zgodne z programem
Tak, jak obiecałam na początku, mam dla Was smaczne przepisy na zupy. W sklepie Przemian (kliknij tutaj) znajdziecie kilkanaście książek w formacie papierowym oraz elektronicznym (e-book) z mnóstwem sprawdzonych przepisów, m.in. na: zupy pobudzające metabolizm, wegetariańskie, takie, które można ugotować już w 30 minut oraz smakowe „hity”.

Hiszpańskie marzenie
Składniki na 4 litry:
- 3 l wywaru mięsnego
- 450 g fasoli białej dużej
- 250 g żółtej papryki
- 60 g cebuli
- 220 g długo dojrzewającej, pikantnej kiełbasy chorizo
- 500 g pomidorów z puszki
- 250 g obranego ogórka kiszonego
- 240 ml mleczka kokosowego
- natka pietruszki
- papryka słodka
- sól himalajska
- pieprz czarny
Składniki do kluseczek:
- 100 g szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- sól
Przygotowanie:
- Ugotować 3 l wywaru mięsnego (drobiowo – wołowego).
- Opłukać fasolę i namoczyć ją w wodzie przez 2-3h. Następnie ugotować ją, aby była al dente.
- Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę: paprykę, cebulę, kiełbasę. Gotować około 5-7 minut.
- Następnie dodać pomidory z puszki. Zagotować.
- Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zagotować.
- Na końcu dodać zahartowane mleczko kokosowe oraz fasolę.
- Dodać przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz słodką paprykę.
- Sparzyć szpinak i zblendować.
- Wsypać do miski mąkę i dodać: mleko, jajko, szczyptę soli oraz szpinak. Wymieszać i zrobić małe kluseczki (wrzucając je na osolony wrzątek).
- Wyłożyć na talerz kluseczki, zalać zupą i posypać posiekaną natką pietruszki.

Cytrynowe orzeźwienie
Składniki na 4 litry:
- 3 litry wody
- 50 g masła
- 0,5 kg łopatki
- 2 cebule
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 2 bataty
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka rozmarynu
- pieprz czarny
- sól himalajska
- cukier ksylitol
Przygotowanie:
- Cebule pokroić w piórka, oprószyć solą, odstawić na kilka minut.
- Do wrzącej wody włożyć pokrojone w kostkę mięso i bataty, cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 15 minut.
- Następnie dodać masło, soczewicę i rozmaryn, gotować kolejne 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz doprawić do smaku. Zagotować zupę.
- Zupę podawać obficie posypaną natką pietruszki.