Dieta lekkostrawna – zasady, zalecane produkty, jadłospis

Dieta lekkostrawna – zasady, zalecane produkty, jadłospis

Dieta lekkostrawna zaliczana jest do diet leczniczych, które zaleca się przede wszystkim w niektórych jednostkach chorobowych. Jednak coraz częściej wybierają ją osoby zdrowe, które chcą oczyścić organizm i poczuć się lekko. Na czym polega dieta lekkostrawna? Dla kogo jest zalecana? Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Najważniejsze zasady diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna, określana również jako łatwostrawna, to sposób żywienia zalecany najczęściej po zabiegach operacyjnych oraz w niektórych jednostkach chorobowych np. infekcjach przebiegających z gorączką, nieżycie żołądka czy zapaleniu jelit. Polega ona na dostarczaniu takiej samej ilości energii i składników odżywczych jak u osoby zdrowej, z wykluczeniem produktów obciążających przewód pokarmowy. Podczas stosowania diety lekkostrawnej unika się m.in. ostrych przypraw, tłustych mięs i napojów gazowanych (nawet wody). Ważne jest także odpowiednie przygotowanie posiłków. Zaleca się przede wszystkim gotowanie, duszenie bez wcześniejszego obsmażania i pieczenie.

Dieta lekkostrawna – produkty zalecane

Modyfikacja sposobu odżywiania nie jest trudna jeśli wiemy jakie produkty można spożywać, a które należy wykluczyć. Wśród produktów dozwolonych na diecie lekkostrawnej wymienia się:

  • produkty zbożowe – jasne pieczywo, kasza manna, kasza krakowska, kuskus, biały ryż, drobne makarony;
  • mięso, wędliny, ryby – głównie chude gatunki, takie jak: cielęcina, kurczak, królik, indyk, dorsz, pstrąg, flądra;
  • mleko i produkty mleczne – jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, mleko słodkie, chudy twaróg;
  • jaja – ugotowane na miękko, w formie omletu lub jajecznicy przygotowanej na parze;
  • warzywa – buraki, ziemniaki, marchew, szpinak, dynia, kabaczek, zielona sałata, cykoria, pomidor bez skórki;
  • owoce – brzoskwinie, jabłka, morele, pomarańcze, melony, owoce jagodowe;
  • przyprawy – bazylia, cynamon, imbir, koperek, kminek, lubczyk, pietruszka, rozmaryn, wanilia;
  • tłuszcze – masło, śmietanka, oleje roślinne tłoczone na zimno;
  • napoje – woda niegazowana, słaba herbata, kompot z zalecanych owoców, soki naturalne, kawa zbożowa.

Dieta lekkostrawna – produkty niewskazane

Podczas stosowania diety lekkostrawnej zaleca się ograniczenie produktów ciężkostrawnych, wzdymających oraz zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. Do produktów, których należy unikać w diecie łatwostrawnej zalicza się:

  • produkty zbożowe – wszystkie produkty pełnoziarniste, pieczywo żytnie i razowe, pieczywo na zakwasie, grube kasze (gryczana, pęczak), płatki zbożowe;
  • mięso, wędliny, ryby – wieprzowina, dziczyzna, tłuste kiełbasy i wędliny, łosoś, halibut;
  • mleko i produkty mleczne – sery żółte, sery pleśniowe, tłuste śmietany; 
  • jaja – ugotowanie na twardo i smażone;
  • warzywa – cebula, czosnek, kapusta, ogórek, papryka, por, nasiona roślin strączkowych, rzodkiewka, warzywa marynowane;
  • owoce – śliwki, gruszki, wszystkie owoce niedojrzałe, owoce suszone;
  • przyprawy – pieprz, papryka chili;
  • tłuszcze – wszystkie tłuszcze stosowane do smażenia;
  • napoje – woda gazowana, kolorowe napoje gazowane, mocna herbata i kawa, alkohol.

Dieta lekkostrawna a odchudzanie

Jeśli zastanawiasz się czy na diecie lekkostrawnej da się schudnąć, to oczywiście jest to możliwe. Dieta lekkostrawna i odchudzanie mają wiele wspólnego m.in. ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych, produktów wysokoprzetworzonych, słodyczy, unikanie potraw smażonych czy picia gazowanych napojów kolorowych. Warto jednak wiedzieć, że ten sposób żywienia nie został stworzony w celu redukcji masy ciała, tylko aby wspomóc organizm w rekonwalescencji. Jednak wiele osób zdrowych stosuje dietę lekkostrawną na co dzień. Przede wszystkim są to osoby w podeszłym wieku i te, które nie tolerują dobrze potraw surowych, smażonych i bogatych w błonnik pokarmowy. Dzięki niej można odciążyć układ pokarmowy, pobudzić oczyszczanie organizmu, a także poczuć się lekko.

Jak przygotować lekkostrawne dania?

Komponowanie potraw na diecie lekkostrawnej nie jest trudne, jeśli pamięta się o zalecanych metodach obróbki cieplnej i dozwolonych produktach. Jeśli należysz do osób, które lubią proste rozwiązania i świetne efekty, to skorzystaj z Programu Przemian. Program Przemian to sposób żywienia oparty na jedzeniu zup, określany przez niektórych jako dieta zupowa. Dlaczego właśnie zupa? Zupa to potrawa mocno zakorzeniona w naszej kulturze, co sprawia, że jest dobrze znana i powszechnie lubiana. Co więcej, można przygotować ją na wiele sposobów i na każdą kieszeń. Dzięki odpowiednim składnikom, zupa staje się pełnowartościowym daniem, który dostarcza wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. W Programie Przemian bez problemu przygotujesz zupy lekkostrawne, które równocześnie będą zupami odchudzającymi. Jeśli nie wiesz jak zacząć, skorzystaj z przykładowego jadłospisu lub zamów pakiet zup z cateringu opartego na zasadach Programu Przemian i ciesz się pysznymi zupami z dostawą pod swoje drzwi.

Dodaj komentarz

Szybka nawigacja
×

Cart